Resmi Onaylar
Belgelerinizin, göndereceğiniz ülkede resmi bir geçerliliği olması için resmi onaylar gerekmektedir. Örneğin Türkiye’den çıkarttığınız bir belgenin vekaletnamenin İran’da geçerli olabilmesi için noter tarafından hazırlanmış vekaletnamesi, sonrasında ülkenin resmi dili olan Farsça’ya tercümesi yapılır. Ardından tercümesi tamamlanmış evrak, arkasında da aslı olacak şekilde hazırlanır notere onay yaptırılır. Noter işleminden sonra ise Kaymakamlık ya da Valiliklerden Onay alınır. Bu onaydan sonra ise Dışişleri Bakanlığı Onayı gerekmektedir. Dışişleri Bakanlığı onayından sonra ise ilgili ülkenin Konsolosluğundan gerekli harç ve ücretler yatırıldıktan sonra onay alınır. Onaylar tamamlandıktan sonra ise kişi ofisimizden belgelerini teslim alabilir ya da kargo aracılığı ile kişiye teslim edilir. Belgenin gönderilmesi ise belgeyi ileten kişi ya da kuruma ait olmaktadır.
Örnekte de açıkladığımız üzere, resmi işlemler bu şekilde ilerlemektedir.
Resmi onaylar için şirketimiz sizin yerinize evrak takip işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Aşağıda ise daha detaylı açıklamaları bulabilirsiniz:
Yeminli Tercüman Onayı
Belgelerinizi bize ilettikten sonra tercümesi tamamlanan evraklarınızın üzerine yeminli tercüman kaşe ve imzası yapılarak evraklarınız hazırlanmaktadır. Talebiniz üzerine kağıda basılı olarak ya da online olarak taratıp mail- whatsapp – kargo -posta yolu ile tarafınıza iletilmektedir. Evrakların verileceği kurumların istekleri üzerine noter onayı yaptırıp yaptırmamak bir opsiyon olarak sunulmaktadır. Yeminli tercüman kaşe ve imzalı belgeleriniz için herhangi bir ek ücret talep etmemekteyiz. Belgenizin asıllarından/fotokopi ya da taramasında başlanan işleme göre kaşemizde “İş bu tercüme aslından/fotokopiden/e-postadan/fotoğrafından ibaresinden biri seçilerek onayı yapılmaktadır.
Noter Onaylı Yeminli Tercüme
Noter onayı için tercümesi tamamlanan belgelerinizin, sadece tercüme bürosunun anlaşmalı olduğu noterlerde onayı yaptırılmaktadır. Noter metne şamil olmamak üzere tercümanın yaptığı tercümeyi onaylamaktadır. Böylece belgelere resmi nitelik kazandırılmış olmaktadır. Diğer resmi işlemler için de ilk adım noter onayının yaptırılmasıdır. Noterlikler ücretlerini kendileri nakit ya da kredi kartı ile tahsil etmektedirler. ,
Kaymakamlık / Valilik Onayı
Noter onayından sonra tasdik yapacak kurum Kaymakamlık ya da Valiliklerdir. Apostil onayına taraf ülkeler için tercüme, noter ve apostil yeterli olmaktadır. Sonrasında bu anlaşmaya taraf ülkeler için herhangi bir onaya gerek yoktur. Bu son onay Apostil olarak geçmektedir. Apostile taraf ülkeler için https://makrotercume.com/apostil-taraf-ulkeler/ adresinden inceleyebilirsiniz. Bu listede yer alan ülkeler için Tercüme, tercüman onayı, noter onayı ve apostil onayı yeterli olmaktadır.
Apostile taraf olmayan ülkeler için ise, tercüman onayı, noter onayı ve kaymakamlık ya da valiliklerden sadece onay, sonrasında ise Dışişleri Bakanlığı’ndan ise onay alınmaktadır. Son olarak ise İlgili ülkenin konsolosluk onayından sonra belge hazır duruma gelmektedir.
Dışişleri Bakanlığı Onayı
Apostil tasdiğine taraf olmayan ülkeler için Dışişleri Bakanlığı onayı gerekmektedir. Bunun için ilk olarak tercüman onayı, noter onayı ve kaymakamlık / valilik onayı gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi biri eksik olduğunda ise Dışişleri bakanlığı onay yapmamaktadır. İlgili harç ve bedeller ödendikten sonra işlem tamamlanır. Dışişleri bakanlığı randevulu sisteme geçtiği için tasdik.mfa.gov.tr adresinden online randevu alarak işlem gerçekleştirilmektedir.
Konsolosluk Onayı
Son adım olarak apostile taraf olmayan ülkeler için her ülkenin kendi konsolosluklarında onay alması gerekmektedir. Gidilmeden önce telefondan ön bilgi alınması önerilmektedir. Tüm onaylar tamamlandıktan sonra konsolosluk talep ederse ücreti yatırıldıktan sonra belgeyi onaylamaktadır.
Noter Ücreti Ne kadar?
Noterler tercüme işlemlerini onaylamak için belirli ücret belirlemektedir. Tercümesi tamamlanan belgeler notere iletildikten sonra noter kendi hesaplamaları ile sayfa başı/ karakter ya da satır sayarak hesaplama yapmaktadır. Nakit ve kredi kartı da geçerlidir. Noter onayından sonra ise belge de herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
Kaymakamlık / Valilik Ücreti Ne kadar?
Kaymakamlık / Valiliklerin onay için aldıkları ücret her biri için değişkenlik göstermekte olup net bir ücret belirtilmemektedir.
Dışişleri Bakanlığı Onayı Ücreti Ne Kadar?
Dışişleri Bakanlığı Onay bölümünde evraklarınız incelendikten sonra memurların belirleyeceği ücret ile makbuz karşılığı sadece nakit olarak ödeme yapabilirsiniz. Belge başı ücret alınmaktadır.
Konsolosluk Onay Ücreti Ne Kadar?
Konsolosluklar da belge başı ve ülke konsolosluklarına ve ayrıca belge niteliğine göre değişiklik göstermektedir. TL, EURO ya da Dolar olarak ödeme alabilmekte olup genellikle banka aracılığı ile belirli hesap numaralarına iletmeniz istenebilir.