En İyi Çeviri Programları ve Kullanımları
SDL Trados : Çeviri sektörünün en kıdemli , en çok kullanılan programları arasında başı çekiyor. CAT ( computer- assisted translation / bilgisayar destekli çeviri) sistemlerinin ilki olan SDL Trados, zamanla bu yazılımların en önde gelenleri haline gelmiştir. Kullanımı ilk etapta kafa karıştırıcı olsa da kullanımdan sonra programa hakim olmanız çok kolay. Programın iki temel kullanımı vardır. İl ki Freelancer sürümü ( aynı anda sadece tek bir veri tabanı çalışabilir ve aynı ağda tek bir Trados çalıştırabilirsiniz) ve LSP (Language Service Provider ) sürümü. Bu sürüm ise genelde bürolar içindir, ister aynı anda ister farklı veri tabanlarıyla ağ üzerinden aynı anda birden çok kişinin çalışmasına olanak sağlamaktadır.
SDLX : En iyi çeviri programlarından biri de SDLX diyebiliriz. Bu program çevrilecek dosyaları önce kendi formatına dönüştürüyor, sonra kendi arayüzünde gayet hızlı ve sorunsuz olarak çevirmenizi sağlıyor. Hiçbir şekilde dosya kaybı, dosyanın uçması tarzı sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. İlk kullanımda dosyalarınıza 15 dakika göz gezdirerek kullanmaya başlayabilir, normalde 2 hafta da bitecek bir projenizi 3-4 gün içerisinde bitirmeniz mümkün olacaktır. Orijinal dosya içerisinde ki farklı formata sahip yerler değişik renklerle boyanarak renkli bir ekran sunuyor size. Asıl faydasına gelecek olursak çeviri sırasında formatla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.
MemoQ: Tercüme sektörünün en yaygın kullanımlı çeviri programlarından biridir demek doğru olacaktır. Arayüz kullanımında Trados ile benzerlik taşıyor diyebilriz. Farkı ise Trados’ un karmaşasından daha az olan memoQ, kullanım kolaylığı sağlaması açısından avantajlı. Bu program fazlasıyla esnek, hızlı ve kullanımı rahat.
Wordfast : Champollion isimli bir çevirmenin yirmi beş yıllık deneyimi ile oluşturduğu harika bir bilgisayar destekli çeviri programıdır. Kullanımı hayli basit olan Wordfast, çevirmenler ve çeviri şirketleri tarafından çokça tercih edilen programlar arasında yer alır. 500 ünitelik çeviriye olanak veren , bununla birlikte her projede yeni bir tm (translation memory) kullanıldığında oldukça uzun bir süre ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz demo sürümü mevcuttur.